Rikostarinoita Suomesta: Ahne murtovaras

Syyttäjälle toimitettu poliisin pöytäkirja:

Poliisi sai tammikuisena iltapäivänä hälytyksen jengin kerhotiloihin. Alustavina esitietona tilanteesta oli, että jengin kerhotiloihin olisi murtauduttu ja omaisuutta anastettu. Poliisin kenttäjohdon ja toisen kenttäpartion saavuttua paikalle havaittiin tilannepaikalla viisi kerhon jäsentä: pomo, kolme karvaperroa ja miurulainen. Ilmoituksen tekijänä oli pomo. Poliisin kenttäjohtaja otti hänet puhutteluun selvittääkseen tilanteen kulun.

Pomo oli lähtenyt normaaliin tapaan kerhotiloista ravinnonhakureissulle jättäen jengiläiset kerhotiloihin odottamaan. Pomo oli muistuttanut jengiläisiä hyvästä käytöksestä pomon ollessa poissa. Pomo kertoi myös varmistaneensa ennen lähtöään, että jengin kerhotila oli perroturvallinen. Reilun tunnin päästä palattuaan takaisin, pomo huomasi heti eteisessä, että kerhotiloissa oli tapahtunut rikos, murto ja ryöstö.

Poliisi suoritti tilannepaikalla tehokasta paikkatutkintaa. Tekninen tutkintaryhmä tarkisti kerhotilojen ulko-ovet, ikkunat ja kaikki muut mahdolliset sisääntuloväylät. Tutkinnan loppupäätelmä oli, että jengin tiloihin ei oltu murtauduttu ulkopuolelta sisään, joten syyllisellä täytyi olla joko avain kohteeseen tai vaihtoehtoisesti murtautuja oli joku neljästä sisällä olleista jengiläisistä. Pomon kertoman mukaan kenelläkään muulla ei ollut mahdollisuutta jengin kerhotiloihin saapua avaimella, joten murtautujan täytyi olla joku jengiläinen: Usko, Oiva, Miurulainen tai Armas.

Ryöstäjän selkeinä kohteena olivat olleet kissan ruokakuppi, juniorin ruokapussi ja aikamiesten ruokapussi. Kissan ruokakuppi oli tyhjennetty selkeästi kiireessä ja huolimattomasti, sillä osa ruokanappuloista oli levinnyt pitkin poikin pöytää. Ruokapusseihin, joihin poliisin teknisen tutkinnan perusteella oli murtauduttu kissan ruokakupin tyhjentämisen jälkeen, oli huomattavan vaikea päästä käsiksi. Ruokapusseihin tassuiksi pääseminen oli vaatinut erityistä ammattitaitoa. Suomessa on vain kourallinen rikollisia, jotka osaavat vempelettä käyttää ja täten päästä käsiksi noiden lukittujen ruokapussien sisälle. Tämä on vaatinut äärimmäistä tarkkuutta, osaamista ja pitkäjänteisyyttä.

Lyhyen kuulustelukierroksen perusteella poliisi saattoi rajata kaksi jengiläistä pois epäiltyjen listalta. Kissa Miurulainen ei ikinä vaivautuisi itse murtautumaan mihinkään ruokapussiin eikä koskisi tassunpäälläkään koirien nappuloihin. Kissan henkilökohtaiseen filosofiaan ei kuulunut työn tekeminen ruoan saamiseksi, vaan hänellä oli sitä vasten palvelija. Toinen epäiltyjen listalta yliviivattu nimi oli Oiva. Tuo maailman kiltein koira ei tuollaiseen rikolliseen toimintaan kykenisi osallistumaan. Epäiltyjen listalle jäi siis enää vain Usko ja Armas.

Poliisi kuulusteli ensin Uskoa, sillä hän oli poliisille entuudestaan hyvin tuttu. Varsinkin murtotapauksissa kannatti tässä jengissä aina ensimmäisenä epäillä Uskoa. Hän osasi käyttää vempelettä. Tämä taito oli tullut ilmi muun muassa tapauksessa, jossa tämä sankari oli murtautunut ulos jengin edellisestä kerhotilasta päästäkseen tapaamaan naapurin jengiläisiä. Eikä tämä ollut ainoa kerta, kun Usko oli vempeleen avulla avannut ikkunoita ja poistunut sisätiloista, vaan taidonnäytteitä oli päässyt todistamaan useampikin silmäpari vuosien saatossa. Usko oli poliisipiireissä noussut jo lähes legendaksi, sillä hän on yksi niistä harvoista murtoja harrastavista rikollisista, jotka pääasiassa murtautuvat ulos, kun suurimmassa osassa murtotapauksista halutaan murtautua jonnekin sisään.

Usko kuitenkin todisteli syyttömyyttään. Hän kertoi jättäneensä hurjat nuoruusvuosien sekoilut sikseen ja viettävänsä nykyisin seesteistä rikoksetonta pappaelämää jengin vanhimpana. Tätä poliisi ei uskonut, sillä Uskon silmissä oli edelleen se vekkulin ikipennun pilke, mutta päättivät kuitenkin jättää kuulustelun todisteiden puutteessa sikseen ja kuulustella toista listan epäiltyä, Armasta.

Poliisin siirrettyä huomionsa Armaaseen, kiinnitti hänen käytöksensä huomiota välittömästi. Nuori herra pyysi kuulustelujen lomassa normaalia pentua selkeästi suurempia vesimääriä juotavaksi. Armas lipoi jatkuvasti huuliaan ja liikkuminen tuntui epävakaalta ja haastavalta. Aivan kuin tasapainoa olisi haastava pitää kasassa. Kuulusteluhuoneeseen päästyään Armas ei suostunut istumaan kuulusteltavalle tarkoitetulle penkille, vaan hakeutui huoneen viileimmälle kohdalle, jonne lysähtäen asettui makaamaan selkä kuulustelijaa kohden. Poliisin pyydettyä saada kuulusteltavaan katsokontaktin, nappasi Armas ähisten molemmilla etutassuillaan kiinni äärimmilleen turvonneen mahansa alta ja heilautti vatsan toiselle kyljelleen, jolloin vatsan painon ansiosta koko loppu pentu heittäytyi ilman minkäänlaista lihasvoimaa vatsan perässä. Rikollinen oli saatu kiinni.

Juttua lähdettiin käsittelemään käräjäoikeudessa suljetuin ovin, sillä Armas ei ollut rikoksen tekoaikaan ehtinyt täyttää 16 viikkoa eikä näin ollen ollut vielä eläinlääkärin allekirjoituksella ja leimalla todettu olevan yhteiskuntakelpoinen jäsen, joka on itse rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään. Näin ollen syytetyn penkillä istuivat sekä Armas että pomo. Syyttäjä lähti hakemaan Armakselle muutaman päivän ummetustuomiota ja pomolle samanmittaista yövalvomistuomiota. Syyllisestä ei ollut tuomioistuimen käsittelyssä epäselvyyttä, mutta puolustuksen mielestä tekoa ei voitu pitää kaikkinensa törkeänä eikä tekoa voitu siten pitää erittäin moitittavana. Puolustuksen mielestä syyttäjän vaatima rangaistus oli liian ankara. Tilanteen teko-olosuhteet olivat puolustuksen mielestä enemminkin arvioitavissa siten, että tilaisuus teki murtovarkaan ja nuorimmalla syytetyllä ei ollut nuoren ikänsä ja kokemattomuutensa vuoksi täyttä ymmärrystä tekonsa seurauksista. Puolustus ei pitänyt myöskään pomon toimintaa törkeän huolimattomana, sillä hän ei voinut tietää sitä, että Usko oli Armasta opettanut salaa vempeleen käyttöön ja siten oli siis kykeneväinen ruokapusseihin murtautumaan.

Käräjäoikeus totesi loppulausumassaan, että kyseisessä asiassa on riidatonta, että rikoslain 31 luvun 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu ankaroittamisperuste ei täyty. Armas toimi täyttä ymmärrystä vailla tekonsa seurauksista, eikä ollut saattanut sivullisia vaaraan. Rikoslain 6 luvun 4 §:n mukaan rangaistus tuli tässä tapauksessa mitata niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen. Käräjäoikeus tuomitsi Armaksen murrosta ja ryöstöstä yhden vuorokauden kestävään rangaistukseen, jonka aikana hän tulisi kärsimään vatsanväänteistä, ummetuksesta, lisääntyneestä ulostamisen tarpeesta sekä yleisestä huonovointisuudesta. Käräjäoikeus tuomitsi pomon heräämään yön aikana seitsemän kertaa päästämään Armaksen ulos asioimaan ja näin ollen menettämään yhden yön mittaiset yöunet.

Kummatkaan osapuolet eivät valittaneet tuomiosta hovioikeuteen, joten käräjäoikeuden määrittelemä rangaistus jäi lainvoimaiseksi ja tuomittiin toteutumaan heti rikosta seuraavana yönä.

Tuomion ja rangaistuksen jälkeen jengin elämä palasi takaisin uomiinsa. Pomo piti huolen, että ruokapusseihin asetettiin nyt senkaltaiset munalukot, etteivät Armas tai Usko edes yhdistetyillä aivonystyröillään pusseihin pääsisi murtautumaan sisään. Armas täytti kuin täyttikin tällä viikolla 16 viikkoa, sai rokotteet ja siten on nyt yhteiskunnan täyspäinen jäsen. Eläinlääkäri mainitsi Armaksen olevan seesteinen pohdiskelija. Onhan hän toki sellainenkin, kaikesta huolimatta huippupoika.

Viikko hujahti vauhdilla sisältäen runsaasti lumessa tarpomista, ulkona olemisen riemua, rapsuteltavana oloa sekä karvallisten ja karvattomien serkkujen näkemistä. Ensi viikolla taas uudet seikkailut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: