Haasteita horisontissa?

Ilmat ovat hellineet sopivasti raikkaan keväisen ilman metsästäjäjengiä, kunhan vain on osannut ulkoilunsa ajoittaa oikeaan aikaan. Käytiin jo kevään ensimmäisellä reissulla tarkistamassa meidän ehdottomasti paras uimaranta. Matalalla kuopalla on monta kohtaa, mistä mennä uimaan. Toiseen reunaan mahtuu lapsiperheet ja toiselle puolelle toisia koirakavereita. Isompia poikia ei voisi vähempää kiinnostaa kuka muu lammella on, kunhan pallo lentää ja saa polskia. Karmivaa vain on, jos pomokin lähtee kellumaan veteen, kun siitä ei tiedä, että millä se rannalle takaisin rahdataan. Armas ei tietenkään tajunnut lammesta mitään ja Oivakin tuntui hetken pohdiskelun jälkeen ymmärtävän, että talvella uiminen on hitusen haastavaa. Ainoastaan Usko seistä pönötti keskellä kalliota ja odotti vain, että pallo lentää. Ei Usko todellakaan tyhmä ole, mutta jos on kyseessä uiminen ja pallo, niin ajattelumaailma saattaapi olla kohtalaisen putkimainen. Ei siinä silloin tarvitse miettiä mitään täysin toisarvoisia juttuja, kuten vuodenaikoja, vedenolomuotoa tai lämpötiloja.

Kunnon metsälenkkeilystä ja kasvattiyksikön neitosten kanssa lenkkeilystä huolimatta Armaksessa tuntuu olevan nykysin puuhasteluvirtaa vaikka muille jakaa. Harrastelijan puuhasteluista Armas on siirtynyt puuhastelujen harratelijaksi. Ei Armas päättömästi riehu, tai no vähintään kerran päivässä jotkut hepulit aiheuttavat sen, että hän astuu johonkin vesikuppiin, mutta tuntuu, että tuo koira on koko ajan joka puolella. Ihan kaikkeen pitää osallistua, siis vielä entistä enemmän kuin mitä aiemmin on. Keittiön pöytää vasten on aina pakko nousta seisomaan ja katsomaan mitä teen, mielellään vielä kielellä vähän maistelemaan myös tekoset. Kissalle tarkoitetut namit pyritään hänen paikaltaan syömään nopeammin kuin kissa ehtii. Uskon kynsiä leikatessa löytyy yhtäkkiä etutassun alta Armaksen pää. Ja jos taas löytää Uskon pään, niin siellä on Armas pureskelemassa Uskoa. Jollei sitten ole entistä rajummin painimassa kissan kanssa. Päästin Armaksen takapihalle pissalle ja ihan vain huomaamatta ja vahingossa hän oli kiivennyt pressun alla olevan grillin päälle ja onneissaan lirutteli siihen merkkauksensa. Oiva saa sisällä olla rauhassa, mutta ulkona Oivaa höykytetään. Tai sitten Oiva höykyttää Armasta. Kummin päin vain, niin aina saa olla kaitsemassa.

Kyllähän sen tiesin, ettei koko pentuaika missään nimessä voi mennä kuten nyt on mennyt, eli ettei pentua ole käytännössä normaaliin elämään tarvinnut opettaa, vaan kertaluontoisella näyttämisellä on sana opittu ja käyttäytymismalli on otettu isommilta. Ei tämä siis mitään kestämätöntä ole, mutta vain rasittava vaihe. Välillä toivon, että minulla olisi samanlainen murahdus kuin Uskolla. Jos Armas törttöilee, niin yhdestä parin sekunnin murahduksesta Armas rauhoittuu ja käy makaamaan. Valitettavasti minulla ei ihan niin nopeaa vaikutusta pentuun ole, eikä Usko läheskään aina halua, että pentu rauhoittuu. Usko lähtee mielellään örinöitsemiseen mukaan. Perjantaina pidin kokousta siten, että itse olin pääasiallisesti äänessä, jolloin eräs kuulolla oleva ilmoitti, että kyseessä on koko raskaan viikon paras kokous. En kuitenkaan itse omista puheistani voi ottaa tuosta kommentista mitenkään kunniaa itselleni, vaan vastaanottavaan päähän kuulemma kuulosti kuin olisin Korkeasaaren kissatalossa. Hyvin jaksoivat Armas ja Usko örinää pitää puolen tunnin kokouksen yllä.

Sisällä tilanteet saa rauhoitettua aika hyvin ainakin sellaisiin sfääreihin, ettei tarvitse pelätä loukkaantumisia. Tarvitsee vain itseltä hieman enemmän huomiota ja panostusta. Armas kyllä keksii itse itselleen myös rauhallista tekemistä. Nyt viimeaikoina hän on metsästänyt lattialta muurahaisia ja syö ne. Muita muurahaiset ei kiinnosta. Toki Armashan on uutta sukupolvea, joka näihin vaihtoehtoisiin proteiinin lähteisiin suhtautuu tutkitusti myötämielisimmin.

Ainoa erittäin ärsyttävä ja rasittava asia Armaksessa on nyt se, että hän on alkanut välillä vetää lenkillä. Jokainen pomo kasvattaa jengiläisistään sellaiset kuin mitkä omaan elämään sopii. Ja jos löytää jonkun osa-alueen, mikä aiheuttaa stressiä, täytyy siihen kiinnittää huomiota ja korjata. Jotkut antavat koirien räksyttäen pomottaa, mutta minä en siedä sellaista ollenkaan. Jotkut antavat koirien näykkiä vaatteita ja ihoa, mutta sellaista tuskin kukaan tästä jengistä enää uskaltaisi kokeilla. Juuri juteltuani ystävän kanssa totesimme, että jopa koiran vuorokausi rytmi on helposti opetettavissa. Meidän jengiläiset ovat kaikki iltatorkkuja ja aamuvirkkuja. Aamuisin on ihaninta lähteä ensimmäisenä ulos ja vasta sitten ottaa aamupala. Ystäväni koirat taas tuskin tulevat makuuhuoneesta ulos ennen kello kymmentä. Koira siis alkaa ehdottomasti muistuttaa omistajaansa, mutta osa tästä käytöksestä täytyy opettaa.

Eksyinpähän aiheesta. Siis ainoa asia, joka ärsyttää huolella on vetäminen. Luulen, että vetämiseen on syynä fyysisyys, eli nyt kun voimaa on enemmän, niin huomaan sen itse, mutta myös tuo sulava maa, kun kaikki mielenkiintoiset hajut nousevat pienen pojan nenään varmasti vaikuttaa. Ei Armas sitä koko aikaa tee, mutta kyllä tunnin lenkillä rupeaa pieni kupla otsaan kertyä, jos vetäminen on edes ajoittaista. Olemme tulevan viikon lomalla, joten tässäpä meille yksi projekti suoritettavaksi. Toki, nyt vasta kahdella lenkillä olemme opetelleet tästä vetämisestä pois ja ongelma on selkeästi jo pienentynyt. Armaksessa on todella paljon Uskon kaltaisia piirteitä, mutta onneksi jääräpäisyys ei ole yksi niistä. Armas oppii, kuuntelee ja uskoo. Toisin kuin nuori pentu Usko. Joskus aikanaan ajattelin laittaa Maistraattiin nimenmuutosilmoituksen vaihtaakseni nimen Uskosta muotoon Ei-Usko. Kyse ei ollut etteikö Usko olisi tiennyt mitä haluan, vaan siitä ettei hän vain halunnut tehdä kuten haluan.

Hauskinta on, että kun olen nyt ottanut Armaksen lyhyeen hihnaan kulkemaan vierellä, niin hän kulkee siinä aivan täydellisesti. Ja ei, en ole opettanut hänelle sitä. Mieleeni nousi ainoaksi mahdolliseksi selitykseksi tälle käytökselle se, että kun Armas illalla tai yöllä saattaa kerhotilojen olohuoneeseen mennä yksikseen vielä omiaan puuhastelemaan, niin hän on salaa ottanut tietokoneen ja googletellut ”hyvä poika”, ”iso poika”, ”hieno poika” sanoilla ja opiskellut nettiä käyttäen miten taitavan ja ison pojan tulisi käyttäytyä. Nyt pitännee varmaan laittaa googleen jo valmiiksi hakusanaksi ”löysässä hihnassa kulkeminen”, jotta tajuaa, että mitä hommaa tässä nyt haetaan vielä takaa.

Pyörsinpähän sitten omat puheeni ja kynin Uskosta puliuskon. Yöllä alkoi nähtävästi turkissa tulla jo sen verran kuuma, että välillä piti hypätä lattialle nukkumaan. Tästä olisin vielä ehkä jollain tavalla selvinnyt, vaikka aina hieman levottomaksi tulenkin, jos Usko ei vierellä nuku. Usko kun nukkuu aina vieressä ja kun hän siinä on, niin tietää kaiken olevan hyvin. Kuitenkin Uskon ollessa pois, Armas sitten vahingossa tai tahallaan liukui kuin saukko aina Uskon paikalle, joten kun Usko halusi takaisin sänkyyn, niin ei onnistunutkaan. Uskohan ei vaihtoehtoista paikkaa itselleen ota. Näin ollen kaikkien yöunia parantaakseni nappasin parturointivehkeet käteen ja kaivettiin nuo uskolliset silmät näkyviin ja kerittiin karvat tarkasti talteen. Karvat vietiin koko jengin avustuksella metsään. Aamuisin linnut laulavat jo kovasti, joten eiköhän nämäkin villat eristeeksi johonkin pesään saada. Nyt on pomon sylissä tungosta, kun kaikilla on lyhyt tukka, mutta mieluummin tungos kuin ettei kukaan siihen kaipaisi.

Kaikeasta huolimatta jengillä menee hyvin. Kaikki jengiläiset on nyt kynitty kesäkarvoitukseen ja kolmea heistä ainakin kehtaa ihan kuvan kera esitelläkin. Usko, tuo kreppitukkainen 80-luvun fabio. Oiva tuo 90-luvun irokeesipäinen vesku. Armas tuo 00-luvun pienten ja vähän isompienkin tyttöjen iltapäiväunelmien justin. Jokainen heistä omalla tavalla ihan täysi uuno ja palikka. Jokainen heistä kuitenkin vielä enemmän omalaatuinen ja rakastettava ukkeli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: