Pallopioneerit hätäensiapukurssilla

Pallopioneerien kesäkauden kertausharjoitukset ovat jatkuneet hyvien säiden ansioista. Olemme suorittaneet pyöreiden esineiden vedestä pelastamisia erilaisissa olosuhteissa, kuten joessa ja järvessä. Joesta pelastettaessa tulee ottaa huomioon kaksi seikkaa: se, että vesi virtaa ja kuljettaa palloa virran mukana, joten silmänräpäystäkään ei voi ottaa, ettei pallo karkaa näkymästä. Toinen joella huomioon otettava asia on yleisö. Harjoituspaikka sijaitsee jalankulkijoille tarkoitetun sillan alapuolella. Yleensä onnistumme keräämään viidestä kymmeneen henkilöä seuraamaan harjoituksiamme. Tänään viimeksi kovasti ihmeteltiin ja kehuttiin pallopioneerien työmoraalia, kun mikään ympärillä oleva tapahtuma ei vaikuttanut kykyyn tehdä töitä. Lisäksi ihasteltiin tietenkin komeita urheilullisia vartaloita, jotka sulavasti liikuttivat pallopioneerit kohteen luokse.

Kävimme hiekkakuopan lisäksi uintiretkellä myös järvenrannalla. Tarkoitus oli käydä katsomassa, olisivatko meidän pitkäaikaisimmat ystäväjoutsenet näkyvissä, mutta he taisivat olla jo pesänrakennuspuuhissa, eivätkä siten ehtineet meitä moikata. Muutosta huolimatta pitännee loppukesästä tänne järvenrannalle vielä päiväreissu tehdä, jotta näemme miten monta poikasta tänä vuonna syntyi. Ja tietenkin joutsenperheelle tulee esitellä perrojengin uusin jäsen.

Mutta pidemmittä puheitta siirrymme viikon harjoitusten oppeihin ja saloihin. Pelkkä pyöreän esineen pelastaminen vedestä ei vielä riitä pallopioneerin työtehtäväksi, vaan joskus työurakka vasta alkaa rannalla. Varsinkin, jos pallo on ollut liian kauan vedessä ja edes puolihuppeluksissa, niin ensiapu on usein tarpeen. Näin ollen tämän viikon teemana olikin ensiapu. Seuraavana kuvasarjan avulla viikon parhaimmat palat.

Pomo Komentaja: Nuorempi pallopioneeri Yrmyläinen. Käteni osoittamassa suunnassa näkyy järvihätään joutunut pyöreä esine. Teidän tehtävänänne on käydä noutamassa esine mahdollisimman nopeasti takaisin rantaan. Tarvittaessa voitte käyttää hyödyksenne nykynuorison trendilajia, eli parkouria.

Pallopioneeri Yrmyläinen: No niin, miehän se tuosta kiven reunasta sitten itteni tuonne järvehen singautan niin että polskis ja loiskis. Eipä ole nuo vanhukset tällaista temppua koskaan keksineetkään. Tämähän nyt aenaki kaksi sekuntia siitä uintimatkasta ottaapi pois. Pois eestä vanhukset ja raihnaset. Täältä tulloo Armas-pommi!

Pomo Komentaja: Kun pyöreä esine on saatu onnistuneesti evakoitua järvihädästä, tulee se samantien kuljettaa vauhdikkaasti turvalliseen paikkaan, jossa ensiapu voidaan suorittaa.

Pallopioneeri Yrmyläinen: Ai niinköstä näin? Vauhtia ainakin riittää, mutta onneksi meikämandoliini on sen verran pätevä äijä, että sentään vaarallisia tilanteita ei pääse kehkeytymään.

Pomo Komentaja: Niin, pallopioneeri Yrmyläinen. Minä taisin tuossa unohtaa mainita, että se pallo pitäisi viedä suorinta tietä ensiapupisteelle. Ei niin, että rallatellaan viisi minuuttia rannalla pallo suussa.

Pomo Komentaja: Joskus on tilanteita, että pyöreä esine on saattanut hörpätä aivan liian paljon vettä sisuksiinsa. Tällöin hätäensiaputoimenpiteenä voidaan suorittaa Heimlichin otteesta kehittyneempi versio, eli Alzheimerin ote. Tässä otteessa pyöreä esine pidetään tiiviisti suussa kulmahampaiden avustuksella ja samalla keskipakoisvoimaa hyväksikäyttäen suoritamme kahdeksikon muotoista liikettä kymmenen liikeradan sarjoissa, kunnes kaikki vesi on pallosta lähtenyt. Liike lähtee syvältä niskalihaksista, mutta liikkeeseen osallistuu koko keho ihan hännänpäätä myöden. Pallopioneeri Eevertti näyttää tässä esimerkillisen suoritteen.

Pallopioneeri Eevertti: Kyllä, Pomo Komentaja. Ehdottomasti Pomo Komentaja. Otan työtehtäväni maailman pallojen ja muiden pyöreiden muotojen pelastajana ehdottoman vakavasti. Sanovat, että olen palloholisti. En ole. Olen vain erittäin kiintynyt pyöreisiin muotoihin. Pomo Komentaja, tehtävä suoritettu. Kymmenen tehokasta kahdeksikkoa suoritettu ja vesi pallosta poistettu!

Pomo Komentaja: Hyvä on. Pallosta ollaan nyt saatu kaikki vesi Alzheimerin otteella ulos. Riippuen tilanteesta, voitte kenttäolosuhteissa joskus joutua antamaan pallolle hieman lisähappea. Pallopioneereissä on yläpäässä yhteensä kolme ilmanottoaukkoa. Jos suun kautta tuleva ilmavirta ei saa palloa vielä tokeentumaan, voitte joutua avaamaan yhden tai useamman ilmatien, saadaksenne pallon tokeentumaan.

Pallopioneeri Yrmyläinen: Ai niinköstä tälviisiin. Avasin tuon yhden ilmanottoaukon tuossa pään oikealla puolella lissää, jotta saahaan tämä pallurainen tästä tokkeentumaan. Alkaapi tuntua jo melekosen hyvältä. Tämähän on ihan mukavaa puuhaa, vaikka vakavasta aiheesta puhutaanki. Mitäs seuraavaksi?

Pomo Komentaja: Seuraavaksi jatkamme tilanteen arvioimista. Jos pallo edellä suoritetuista toimenpiteistä riippumatta ei vielä virkoa ja lähde pyörimään itsekseen, tulee pallo tai muu pyöreä esine asettaa kylkiasentoon.

Pallopioneeri Eevertti: Pomo Komentaja. Yritän palloa asettaa kertomaasi asentoon, mutta en täysin ymmärrä, että mistä tiedän, että pallo on kylkiasennossa.

Pomo Komentaja: Kyllä te pallopioneeri Eevertti varmasti vuosien pyöreiden esineiden kokemuksella ja muotoon liittyvällä intohimollanne varmasti kykenette päättelemään, mikä on pallolle sopiva kylkiasento.

Pallopioneeri Eevertti: Kyllä, Pomo Komentaja. Kyllä minä osaan. Noin, käyppähän siihen lepäilemään. Kohta varmasti lennät taas järveen ja aloitetaan homma alusta.

Pomo Komentaja: Kun olette saaneet oman pelastettavan tyhjennettyä vedestä, ilmattua ja asetettua kylkiasentoon, voitte keskittyä tarkastelemaan muiden pallojen tilannetta. Muistakaa, että omaa palloa ei koskaan jätetä, vaikka mikä olisi. Voitte vihjaista joukkuetovereillenne valmiudestanne, ns. pointterin liikkeellä.

Pallopioneeri Lohtanderilainen: Pomo Komentaja. Oma pallo on nyt hoidettu ja huollettu tarpeenmukaisella huolellisuudella. Mutta kertokaapa, että miksi aina se kaverin pallo olisi sitten lopulta aina kiinnostavampi. Huoh. Miksi en ikinä saa sitä parasta palloa, vaikka kuinka järvessä saatan jopa kolmeen neljään kertaa vaihtaa pelastettavaa palloani. Aina Eevertillä on parempi pallo.

Pallopioneeri Eevertti: Pomo Komentaja. Minä pidän tässä silmääkään räpäyttämättä vahtia, että pallo pysyy tarkasti asettelemassani kylkiasennossa. Hyvä pallo. Hieno pallo. Odota vain siinä. Kyllä sinä kohta taas saat lentää. Pallo. Minun pallo. Pyöreä pyöreä pallo. Ei hätää. Ihan kohta sinä taas lennät. Pallo.

Pomo Komentaja: Hienosti tehty joukkue! Olette nyt suorittaneet hätäensiaputaidot hyväksytysti! Harjoitus on päättynyt. Nyt voitte ottaa omat pyöreät esineet kantoon ja kuljettaa ne kohti perromobiilia. Tapaamme jälleen seuraavalla kerralla!

***

Edellä mainitut ensiapuohjeet toimivat vain pyöreille esineille. Jos kuitenkin joskus saatat joutua antamaan henkeä pelastavaa ensiapua ihmiselle, niin vanhemmat pallopioneerit Eevertti ja Lohtanderilainen ovat tästä aiheesta tehneet muutamia vuosia sitten aivan oman opetusvideon. Se löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=tgJrFnhNl7E

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: